Priapisme

Priapisme er en pludselig, uprovokeret, uønsket smertefuld erektion, der varer i mere end nogle få timer. Årsagen til erektionen er fyldning af corpora cavernosa (som ved en normal erektion), men der er blokering af blodgennemstrømningen i venesystemet eller ændringer i arterierne, så tømning af corpora cavernosa ikke finder sted. Det er en akut sygdom, der kræver akut urologisk indgriben.

Årsager

Priapisme har i de fleste tilfælde en ukendt årsag, men forekommer også hos patienter med leukæmi, seglcelleanæmi, ved indtagelse af forskellige lægemidler, ved sygdomme i det perifere og centrale nervesystem, rygmarvsskader, lokale, mekaniske årsager - inflammation, skader, penis sarkomer eller sekundære metastaser fra fjerne tumorer. Der er to hovedskyldnere inden for kategorien af lægemidler: Den første - injektioner i penis til behandling af visse former for impotens, der nogle gange forårsager priapisme, men det sker normalt, når en mand beslutter at øge dosis af lægemidlet ved injektion; andre - visse psykotrope lægemidler som antidepressiva forårsager sommetider priapisme, og mekanismen, hvormed de gør det, er ukendt.

Priapisme er resultatet af nedsat venøs dræning fra penis, uanset årsagen. Den øgede mængde blod, der er kommet ind i penis, kan ikke undslippe. Da der er meget lidt plads i penis til blodcirkulation, danner blodet efter en vis periode syreholdige forbindelser og mister ilt. Uden ilt stivner røde blodlegemer og mister evnen til at "presse" sig ud af penis.

Der opstår en hård erektion, begrænset til de hulskroppe i penis, mens glansen og de hulskroppe i urinrøret er bløde. Smerter i penis opstår en til to timer senere, og en smertefuld erektion kan vedvare endda efter flere uger, hvis der ikke anvendes passende behandling. Hvis denne tilstand varer i lang tid, sker der ændringer i bindevævet og tab af elasticitet, hvilket resulterer i umuligheden af erektion og impotens som en senere konsekvens.

Behandling

Der udføres en akut punktering af corpora cavernosa, og blodet drænes fra dem.

Kirurgiske indgreb: Forbindelsen af saphenous vene med cavernous legemer i penis (Grayhack-operation), bilateral punktering (nålepunktering på begge sider af penis) ifølge Winter betragtes nu som den bedste metode til behandling af priapisme. Denne procedure fjerner blodstasis fra cavernous legemer i penis. Punkturen fjerner hurtigt smertefulde erektioner. Hvis punkturen udføres kort tid efter forekomsten af priapisme, bevares evnen til at få en erektion, og der er ingen impotens.

Konservativ behandling:

Beroligende midler, smertestillende midler, spinalblokader, antikoagulanter og skylning af svampen med heparin kan opløse smertefulde erektioner hos nogle patienter, men impotens vedvarer ofte. Priapisme i forbindelse med seglcelleanæmi behandles normalt med en blodtransfusion.